Courgette invriezen – gezondere stappen

By | November 6, 2023

Help me alstublieft ! Er staan ​​zoveel courgettes in mijn tuin! Hoe kan ik ze opslaan? Om groenten te bewaren, vries ik ze het liefst in. Velen van ons kopen diepvriesgroenten, maar hier zal ik je laten zien hoe je courgette kunt invriezen.

Wat is courgette?

Courgette, wetenschappelijk bekend als Cucurbita pepo, is een veelzijdige en overvloedige zomerpompoen die tot de kalebasfamilie behoort.

Met zijn milde, lichtzoete smaak en zachte textuur is courgette een populaire groente in verschillende keukens over de hele wereld.

Van hartige gerechten tot gebak, courgette is te vinden in een reeks recepten, waardoor het eindproduct een voedzame toets en vocht krijgt.

Tijdens het hoogseizoen van de courgettes kan de overvloed echter overweldigend zijn. Het invriezen van courgette is een geweldige manier om de versheid en smaak van deze groente te behouden voor toekomstige culinaire avonturen, zodat je zelfs als het seizoen niet meer in het seizoen is, van de voordelen ervan kunt genieten.

In dit artikel duiken we in de wereld van het invriezen van courgettes, onderzoeken we de beste methoden om ze in te vriezen met behoud van hun kwaliteit, de verschillende toepassingen ervan na het invriezen, en enkele essentiële tips om het meeste uit deze handige bewaartechniek te halen.

Er zijn veel manieren om courgette in te vriezen. Hele courgette, gesneden courgette, geraspte courgette en spiraalvormige courgette kunnen allemaal worden ingevroren. Je hebt geen idee hoe gemakkelijk het is! Hier is een handleiding voor het invriezen van courgette, met details over elke methode.

Er zitten veel voordelen aan het kweken van courgette en het is een geweldige groente om in je tuin te kweken. Dit geeft meestal ook een goede oogst.

Dus als je merkt dat je veel zomercourgettes hebt, wil je misschien weten wat je ermee moet doen, zodat het niet bederft.

Kan ik courgette invriezen zonder deze te blancheren?

Je brengt een uitstekend punt naar voren! Misschien wil je een kortere weg… En dat is mogelijk! Courgette en pompoen zullen na het ontdooien echter papperig zijn als ze niet zijn geblancheerd.

Je kunt de courgette daarom invriezen zonder ze te blancheren en je kunt ze op 2 verschillende manieren gebruiken:

  • Deze methode is het beste als je de courgette gebruikt om te koken, dus ook al is hij papperig als hij ontdooid is, je kunt hem nog steeds gebruiken.
  • Of u hoeft zich geen zorgen te maken dat het papperig of te zacht wordt als u het in een soep of saus mengt.

Hoe courgette invriezen?

Voordat je de courgette gaat snijden, bepaal je voor welke recepten je hem gaat gebruiken. Courgettes vries ik in plakjes, blokjes en als courgettenoedels in. De meest eenvoudige en veelzijdige snit is gesneden.

Kun je courgetteplakken invriezen?

Als je courgette invriest, snijd deze dan eerst. Ze nemen minder ruimte in de vriezer in en kunnen zonder vertraging worden gekookt.

Courgette bevat ook enzymen die de voedingsstoffen na verloop van tijd zullen uitputten, net als veel andere groenten. Bovendien wordt de groente zacht en verkleurd. Om deze reden is het een goed idee om de courgette eerst te blancheren.

Blancheren omvat in wezen een kort bad in kokend water, gevolgd door een bad in ijswater. Blancheren doodt ook bacteriën op je courgette. Nu kun je ze, nadat ze geblancheerd zijn, in de vriezer leggen.

Zorg ervoor dat ze in diepvrieszakken van pint- of kwartformaat worden geplaatst. Het is gewoon gemakkelijker om ze op deze manier te bewaren en ze nemen minder ruimte in de vriezer in beslag als ze op de juiste manier worden geplaatst. Ze blijven ook langer vers als je niet steeds dezelfde zak opent.

Courgette invriezen, stap voor stap:

  • Verwijder al het vuil en vuil van de buitenkant van de courgette door deze grondig te wassen.
  • Snijd de courgette in stukjes van 1/8 of 1/4 inch dik.

Blancheer de courgetteplakken in kokend water

  • Kook voldoende water om de courgette in een pan te bedekken. Blancheer de courgette door ze twee minuten te koken, zodat ze niet verkleuren en papperig worden.
  • Maak een ijswaterbad klaar door een grote kom met water en ijs te vullen en de courgette ongeveer 1 tot 2 minuten in het water te laten staan.

blanfhrf courgette in een ijsbad

  • Haal de courgettes eruit met een schuimspaan of laat ze uitlekken in een vergiet. Dep de courgette met keukenpapier voorzichtig zo droog mogelijk zodra deze is uitgelekt.
  • Vries de courgette voor door de plakjes op een bakplaat te verdelen en in de vriezer te leggen. Eenmaal bevroren gedurende 1-2 uur, breng het over naar de diepvrieszakken. Als je deze methode gebruikt, zorg je ervoor dat je courgette niet aan elkaar blijft plakken in één grote, onbruikbare klomp.
  • In goed gesloten diepvrieszakken kun je je courgette een heel jaar bewaren.

Courgetteplakken op een bakplaat

Kun je hele courgettes invriezen?

Als je te veel courgettes bij de hand hebt en geen tijd hebt om ze klaar te maken, kun je in de verleiding komen om ze heel in te vriezen.

Courgette mag niet in zijn geheel worden ingevroren, omdat het na ontdooien moeilijker te gebruiken is. Ik begrijp echter dat dit nodig kan zijn om snel een back-up te maken.

Is het mogelijk om een ​​maaltijd te bereiden met hele bevroren courgette? Het is technisch mogelijk, dus hier zijn enkele ideeën.

Kun je courgettehelften invriezen?

Zonder twijfel! Gebruik dezelfde methode als hierboven voor de plakjes!

courgetteplakken en linten

Kun je courgettenoedels invriezen?

Courgettenoedels invriezen is een ander geweldig idee. Om zoodles te maken, maak je ze spiraalvormig met een spiralisator (deze is mijn favoriet) en laat ze een paar minuten in een vergiet uitlekken.

U kunt papieren handdoeken gebruiken om overtollige vloeistof te absorberen. Vervolgens kunt u ze in afzonderlijke bakjes of diepvrieszakjes van sandwichformaat plaatsen en maximaal 6 maanden invriezen.

Wanneer u klaar bent om uw zoodles te gebruiken, kunt u ze ontdooien op kamertemperatuur of in de koelkast, ze in een vergiet laten uitlekken en ze een paar minuten in kokend water onderdompelen: en voilà! Voeg je favoriete saus toe!

Courgettenoedels in witte kom

Kun je geraspte courgette invriezen?

Zodra de courgettes geraspt zijn, verdeel je ze in kleine zakjes en bewaar je ze in de vriezer. Het kiezen van de juiste maat container voor bevroren geraspte courgette hangt af van waar je hem voor gaat gebruiken.

Dit is erg belangrijk omdat het moeilijk (zo niet onmogelijk) zal zijn om precies de hoeveelheid die je nodig hebt te scheiden van een stuk bevroren geraspte groenten als ze in één stuk zijn gegroepeerd. Ik raad aan om de courgettesnippers in porties van 1 kopje te verdelen.

Meer hoe u kunt invriezen:

Als je dit artikel over Courgette invriezen leuk vond en meer wilt zien, volg mij dan op YouTube en Instagram, Facebook & Twitter!

Ontvang scherp geprijsde exemplaren van mijn kookboek hier.

Gelukkig sponsoren lezers en abonnees van Gezonder Stappen via advertenties op onze website veel kansarme gezinnen. Dankjewel!

Laat ook een sterbeoordeling achter! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *