Gestoomde Chaya – Spinazie

By | December 3, 2023

Tijdens mijn recente reis naar de boerenmarkt ontdekte ik een groente met een heldergroen blad genaamd Chaya, ook wel Maya-spinazie, Mexicaanse spinazie of Chicasquil genoemd. Het grappige is dat ik de bladeren meteen herkende, maar ik wist niet dat ze eetbaar waren. De heer legde vervolgens met mij uit hoe ik de chaya moest bereiden. Ik was zo opgewonden om naar huis te gaan, zodat ik meer onderzoek kon doen naar deze nieuwe groente waar ik heel weinig vanaf wist.

Tot mijn verbazing was het erg voedzaam en had het veel gezondheidsvoordelen. Het deed me denken aan andere bladgroenten die ik eerder heb gemaakt Jamaicaanse Callaloo, Gestoofde kool en tomaten op Afrikaanse wijzeEn Groene kool op Zuiderse wijze. Om mijn leven gemakkelijker te maken, besloot ik een eenvoudig gerecht met chayabladeren te bereiden en tot mijn verbazing bleek het erg lekker. Ik kan niet wachten om meer verse chayabladeren te hebben!

Gestoomde Chaya – Spinazie

Als je net als ik avontuurlijk bent, zou je deze groente graag willen proberen. De sleutel is om onderzoek te doen en te praten met mensen die het voedsel eten waarin je geïnteresseerd bent. Vraag hen om uit te zoeken hoe ze het precies bereiden.

Ik besloot de bladeren voor te bereiden en de stengels te bewaren voor het planten, zodat ik volgend jaar mijn eigen plant kan hebben en met meer recepten kan experimenteren.

Wat is Chaya?

Chaya is een groenblijvende struik van het schiereiland Yucatan en is al eeuwenlang het hoofdvoedsel van de Maya’s. Chaya maakt deel uit van de Euphorbiaceae-familie, neef van hibiscus en cassave. Chaya groeit bij warm, vochtig weer en de plant kan 6 meter hoog worden.

Chaya-bladeren worden meestal 20 minuten in water gekookt en vervolgens gekookt als spinazie. Chaya wordt ook traditioneel bereid met eieren, rijst, soep, wokgerechten en andere traditionele Maya-gerechten. De bladeren mogen niet rauw worden gegeten, maar moeten vóór het eten worden gekookt, omdat rauwe bladeren blauwzuurglycosiden bevatten, die tijdens het koken gemakkelijk worden geneutraliseerd.

Stap voor stap afbeeldingen van chayabladeren die worden voorbereid.

Gezondheidsvoordelen van Chaya

Studies suggereren dat Chaya veel meer voedingsvoordelen heeft dan spinazie en callaloo (amaranth). Chaya wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van vele ziekten, zoals diabetes, nierstenen, artritis, obesitas, oogproblemen en acne. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

Chaya is een goede bron van vitamine A en C, een uitstekende bron van eiwitten, calcium, ijzer en fosfor. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

Waar kan ik de Chaya-plant kopen?

De Chaya-plant kan hier in Florida worden gekocht bij lokale kwekerijen, in Texas of online bij Amazon. De zaden en capsules worden ook doorverkocht Amazone.

Hoe maak je Chaya?

  1. Om gestoomde chaya te maken, verwijdert u de bladeren van de plantenstengels en spoelt u ze af met koud water.
  2. Bedek de chayabladeren met koud water in een middelgrote pan. Breng de bladeren op middelhoog vuur aan de kook, reduceer en laat 20 minuten sudderen. Giet het water weg en hak de gekookte bladeren grof.
  3. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur, voeg de ui toe en kook tot hij zacht is, ongeveer 2 minuten. Roer de knoflook en tomaten erdoor en kook tot ze geurig zijn, ongeveer een minuut.
  4. Roer de chayabladeren, 1/4 kopje groentebouillon of 1/4 groentebouillon plus 1/4 kopje water erdoor. Dek de pan af en kook ongeveer 5 minuten of tot de chaya gaar is. Breng op smaak met zout.
  5. Heerlijk erbij geserveerd roerei tofu En Gebakken bakbanaan.

Andere Green Leaf-recepten om te proberen

  1. Aloo Palak (aardappel-spinaziecurry)
  2. Zuidelijke stijl veganistische gemengde groenten
  3. Veganistische Spinaziesoep
  4. Jamaicaanse Callaloo Patty
  5. Recept voor een detox groene smoothie

Gestoomde Chaya-Tree-spinazie in een kom met roerei, gebakken bakbananen met een vork met een zwart handvat op een witte achtergrond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *