Mangosap – gezondere stappen

By | November 8, 2023

Mango Sap

In plaats van suiker en chemicaliënrijke sappen met weinig voedingswaarde te kopen, drink ik graag vers gemaakte sappen vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dit mangosap is gemaakt van een van mijn favoriete fruitsoorten, met een vleugje citroen en gember. Ik weet dat dit drankje je zeker zal verbazen!

Voor meer saprecepten waar jij en je gezin van kunnen genieten, bekijk mijn Zelfgemaakt V8-sap, Gember sapEn Gember en kurkuma shot.

Waar komen mango’s vandaan?

Mango is een steenvrucht, dat wil zeggen een vrucht met een grote enkele pit in het midden, afkomstig uit Zuid-Azië. Het gedijt goed in tropische klimaten, en door handel en migratie heeft het zich naar de meeste tropische gebieden verspreid en is het een hoofdvoedsel geworden.

Het is buitengewoon gebruikelijk in het Caribisch gebied, Zuid-Florida, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en de eilanden in de Stille Oceaan, en is op veel van deze plaatsen onderdeel van de cultuur geworden.

Het grootste deel van mijn familie op Jamaica heeft zelfs mangobomen in hun tuin. Veel Caribische immigranten naar Zuid-Florida hebben ook mangobomen, en ik vind het geweldig als vrienden me een mand vol vers van hun bomen brengen.

Vanwege de frequentie en ouderdom van mango’s in veel van deze landen zijn er honderden variëteiten, met zeer verschillende smaken, texturen, uiterlijk en groeivereisten.

De mango is waarschijnlijk een van de meest populaire ‘exotische’ vruchten, omdat deze slechts in een klein deel van het land kan worden verbouwd, maar de naam ervan bekend is. Bovendien komen de meeste van onze mango’s niet uit Miami of Hawaï, maar uit Ecuador, Guatemala, Haïti, etc.

Mangovariëteiten

Ik heb het voorrecht gehad om mango’s rechtstreeks van de bomen te eten of urenlang te plukken voordat ik ze op mijn bord legde. De zoetheid van zongerijpt en nooit gekoeld zijn is niet van deze wereld. Als je naar een tropisch land kunt gaan en verse, lokaal geteelde mango’s kunt proberen, kan ik het niet genoeg aanbevelen.

Maar omdat geëxporteerde mango’s heel gemakkelijk te vinden zijn in de Verenigde Staten en andere gematigde klimaten, is een vliegticket niet absoluut noodzakelijk. Mango’s zijn gemakkelijk te vinden bij Walmart, Kroger, Whole Foods en de meeste andere supermarkten, vaak het hele jaar door. Ze zijn meestal niet erg duur en zijn in de uitverkoop.

Soms kun je zelfs meerdere soorten vinden. Ik koop graag Ataulfo-mango’s (ook bekend als gele mango, honingmango of champagnemango) omdat ze zoet en stevig zijn en veel minder streng zijn dan andere soorten.

Rode mango’s (Tommy Atkins) worden het meest aangetroffen in Amerika en zijn over het algemeen het minst duur (typisch tussen de $ 0,25 en $ 2,00, afhankelijk van de winkel, de staat en de tijd van het jaar). Bovendien hebben de gespecialiseerde fruitboerderijen in Florida zeldzamere cultivars met complexe dessertsmaakprofielen en -texturen.

Wanneer is het mangoseizoen?

Met al deze opties wil je profiteren wanneer het groeiseizoen zijn hoogtepunt bereikt. Dit betekent dat u de beste smaken kunt ontdekken en de beste prijzen kunt krijgen.

Het mangoseizoen piekt in de vroege zomer, in mei-juli. Gezien de verscheidenheid aan plaatsen waar mango’s worden geïmporteerd en de verscheidenheid aan tijdstippen waarop verschillende cultivars hun hoogtepunt bereiken, kan het seizoen echter worden beschouwd als februari tot en met oktober.

Uiteindelijk worden ze ergens geteeld en het hele jaar door geïmporteerd, maar de beste afzet vind ik in juni.

mango

Hoe weet je of een mango rijp is?

Van de meeste vruchten kun je de rijpheid bepalen aan de hand van hun kleur. Het probleem met mango’s is dat ze in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn, en dat je meestal een perfect rijpe mango kunt vinden die groen, rood, geel, oranje is, en al deze kleuren zijn gespikkeld met zwart.

De beste manier om dit te weten is door zachtjes in de mango te knijpen. Het moet zacht aanvoelen, vergelijkbaar met een perzik of zelfs een avocado. De papperige aard van rode mango’s betekent meestal dat ze gekneusd zijn, maar bij gele mango’s kan dit, zodra er geen bruine vlekken meer zijn, als een teken van rijpheid worden beschouwd.

Voordelen van het eten van mango

Mango bevat veel vitamine C, bijna alle aanbevolen vitamine A per dag, evenals vele andere vitamines en mineralen. Het zit ook boordevol antioxidanten, waardoor het een uitstekende keuze is om ontstekingen en symptomen van veroudering te voorkomen.

Vitamine A-, C-, K- en B-complexen verbeteren allemaal je immuunsysteem, waardoor een mango per dag het lekkerste supplement is dat je kunt nemen tijdens het verkoudheids- en griepseizoen.

Mango’s zijn geweldig voor je spijsvertering vanwege hun vezel- en spijsverteringsenzymgehalte. Als je last hebt van chronische constipatie en een opgeblazen gevoel, kan het toevoegen van vezels helpen, en nogmaals, met mango als supplement, wie kan er nog klagen?

Meer informatie over mango hier!

pot mangosap en een hele en gesneden mango op een houten plank

Gezondheidsvoordelen van vitamine C in mango

Eén mango bevat ongeveer tweemaal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is essentieel voor het functioneren van uw lichaam en komt ten goede aan veel verschillende systemen.

Vitamine C is essentieel voor de productie van verschillende verbindingen, zoals collageen, dat helpt de elasticiteit van uw huid te behouden en een essentieel onderdeel is van bindweefsel, spieren, botten en andere lichaamsweefsels. Collageen is ook noodzakelijk voor wondgenezing, wat betekent dat het handhaven van uw inname van vitamine C de genezing kan versnellen.

Het bevordert ook de ijzeropname, waardoor het belangrijk is voor mensen met bloedarmoede die proberen hun ijzerinname via hun dieet te verhogen.

De antioxidanten in vitamine C zijn effectief in het voorkomen van celbeschadiging en het verminderen van ontstekingen. Deze twee voordelen kunnen veel ziekten beïnvloeden of voorkomen, waaronder mogelijk ook de verdediging tegen kankercellen.

Vitamine C heeft nog veel meer toepassingen waarvoor het uitstekend zou kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn diabetes, maculaire degeneratie, allergieën en astma.

Het meest populaire voordeel van vitamine C is de behandeling van verkoudheid en griep. Vitamine C werkt het beste als u het dagelijks consumeert, zodat uw immuunsysteem sterk blijft en verkoudheid kan bestrijden.

Hoe mangosap bereiden?

In Jamaica bijten we meestal de bovenkant van de schil af om een ​​soort lipje te creëren, pellen we het op dezelfde manier als een banaan en duwen het er dan gewoon in. Deze methode kan erg ingewikkeld zijn bij sappige mango’s, maar ik raad iedereen aan om het minstens één keer te proberen.

Voor kookdoeleinden weet ik zeker dat je de voorkeur geeft aan een minder rommelige methode. Ik schil de mango graag als een appel en snij hem vervolgens in verticale derde delen, met de pit in het midden. Snijd het vlees van de zijkanten van de kern, snijd en dobbelsteen!

Ingrediënten voor mangosap

Ingrediënten mangosap

  • Water
  • mango (Ik heb twee grote gebruikt, als je kleinere mango’s hebt, kun je er gerust drie gebruiken)
  • Citroen
  • Gember
  • Zoetstof naar smaak (agavenectar, ahornsiroop, rietsuiker, kokossuiker, enz.)

mangosap bereid in een blender

Hoe maak je mangosap?

  1. Snijd de mango en gember in stukjes.
  2. Voeg de mango en gember toe aan je gerecht Hogesnelheidsblendermet citroen en zoetstof.
  3. Meng tot een glad en romig mengsel.

Kunnen honden mango eten?

Mango kan in kleine hoeveelheden door honden worden gegeten. Het zit boordevol vitamines en mineralen en is tegelijkertijd een heerlijke zoete traktatie. Voor een verfrissende zomertraktatie kun je de mango in stukjes snijden en invriezen, of pureren met yoghurt en invriezen in ijsblokjesvormpjes.

Andere zelfgemaakte drankjes om te bereiden

Als je genoten hebt van dit recept voor mangosap en meer wilt zien, volg mij dan op YouTube en Instagram, Facebook & Twitter!

Ontvang scherp geprijsde exemplaren van mijn kookboek hier.

Gelukkig sponsoren lezers en abonnees van Gezonder Stappen via advertenties op onze website veel kansarme gezinnen. Dankjewel!

Laat ook een sterbeoordeling achter! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *