Het sojamelkrecept is een prima vervanger voor koemelk en veel gezonder voor je. Het is makkelijk en betaalbaar om te maken en het is heerlijk!
Als u een lactose-intolerante persoon bent en al een tijdje een aantal van de verschillende beschikbare melkvervangers hebt geprobeerd en nog steeds niet de juiste voor u hebt gevonden, dan is uw zoektocht met behulp van het sojamelkrecept voor eens en voor altijd voorbij.
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de voordelen van sojamelk. De wereld heeft een liefdesrelatie met sojaproducten en ze worden in verschillende recepten gebruikt om ons leven te verbeteren. Sojamelk is een prachtige aanvulling op elke maaltijd of snack en levert eiwitten en calcium in elk glas.
Ik ben dol op sojamelk. Ik ga je vertellen waarom ik zo dol ben op sojamelk – blijf lezen als je dat nog niet hebt gedaan 🙂
Waarom zou je dit recept lekker vinden?
Als je van sojamelk houdt, is dit recept een geweldige aanvulling op je keuken!
- Het is lactosevrij, waardoor het ideaal is voor mensen met een lactose-intolerantie.
- Sojamelk is een goede keuze voor Paleo- en Keto-diëten.
- Het is supermakkelijk en het is heerlijk.
- Het is een volledig natuurlijke optie, bevat calcium en eiwitten en bevat geen cholesterol.
- Door zelf sojamelk te maken, weet je precies welke ingrediënten er gebruikt worden.
- Je kunt de smaken van het recept naar eigen smaak aanpassen.
- Sojamelk kan worden gebruikt in plaats van koemelk en zit boordevol antioxidanten.
- Het is zelfgemaakt tegen lagere kosten.
- Vanwege de dikkere consistentie dan andere plantaardige melk, gebruik ik het graag bij het bakken.
- Bovendien is de frisse smaak van zelfgemaakte sojamelk bestand tegen commerciële merken.
Ingrediënten voor sojamelk
- Droge soja: Gele sojabonen maken de beste sojamelk.
- Water
- Zout: Ik heb er een snufje zout aan toegevoegd, maar je kunt het ook zonder zout doen.
- Vanille: Het toevoegen van vanille verbetert de smaak, maar is optioneel
- Zoetstof: Proeven
Hoe maak je een recept voor sojamelk?
- Spoel de sojabonen af en gooi het water weg.
- Voeg de sojabonen toe aan een grote kom en bedek met water, ongeveer 5 cm boven de sojabonen.
- Week de sojabonen een nacht of gedurende 8 uur.
- Verwijder de volgende dag de schil van de sojabonen en spoel ze af. Voeg 1 kopje geweekte sojabonen met 3 kopjes water toe aan de blender en mix tot een gladde massa. Herhaal dit totdat alle bonen zijn verwerkt.
5. Zeef de sojamelk met behulp van een notenmelkzak of kaasdoek en zet het vruchtvlees opzij om er pasteitjes van te maken.
6. Doe de sojamelk in een grote pan en breng aan de kook, onder voortdurend roeren met een houten spatel. Zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen. Als er een film bovenop verschijnt, verwijder deze dan en sla deze op, dat is het geval tofu-huid.
7. Laat de sojamelk afkoelen en roer het zout, de vanille en je favoriete zoetstof erdoor. Koel bewaren.
Bewaarinstructies
Zet zelfgemaakte sojamelk 3 tot 5 dagen in de koelkast. Het is voorbij zijn optimale niveau als het zuur begint te smaken of ruiken.
Gedurende drie tot zes maanden kan sojamelk ook worden ingevroren. Dit kan echter een kleine invloed hebben op de textuur van de melk (maar de voeding zal hetzelfde zijn).
Varianten
Over het algemeen houd ik mijn recepten voor het maken van zuivelvrije melk tot een minimum beperkt. Omdat gewone sojamelk echter zo’n sterke smaak heeft, zal niet iedereen het naar zijn zin vinden. Er zijn verschillende smaakkeuzes beschikbaar om dit te verzachten en de smaak van dit sojamelkrecept te verbeteren.
De eerste overweging is zachtmoedigheid. Om je zelfgemaakte sojamelk op natuurlijke wijze zoeter te maken, raad ik aan Medjool-dadels of ahornsiroop te gebruiken. Ik houd deze recepten het liefst zonder geraffineerde suiker.
Overweeg om iets interessanters toe te voegen, zoals cacaopoeder of kaneel.
Receptnotities
- Zorg ervoor dat je een grote pan gebruikt om te voorkomen dat de sojamelk overkookt.
- Schep tijdens het koken al het schuim af dat naar boven begint te stijgen. Dit schuim moet zoveel mogelijk worden afgeroomd.
- Je kunt je melk zo dik of waterig maken als je wilt door de hoeveelheid water aan te passen. De consistentie is echter over het algemeen dikker dan die van andere melkalternatieven.
- Zelfgemaakte sojamelk heeft een meer grasachtige smaak dan commerciële sojamelk.
- De overgebleven vezels staan bekend als okara of u no hara en kunnen worden gebruikt als voedselingrediënt, maar ook als meststof als ze worden gedroogd of ingevroren.
Wat kun je maken van sojamelk?
Met sojamelk kunnen veel verschillende gerechten worden bereid. Hier zijn enkele voorbeelden:
Grutten: Je kunt je voorbereiden haver op verschillende manieren. Ik kook de mijne meestal met water, laat het afkoelen en voeg dan meer vloeistof toe, meestal sojamelk, als het klaar is met koken. Dit resulteert in een mooie romige consistentie waar ik van geniet. Gewalste haver gekookt in een slowcooker werkt ook goed. Daarnaast voeg ik het toe aan gebakken havermout.
Pannenkoeken: Ik heb een aantal afspraken Pannenkoek veganistische en veelal glutenvrije recepten. Ze smaken goed. Het veganistische recept vereist sojamelk. Je zult niet merken dat ze niet op zuivel zijn gebaseerd!
Muffins: Sojamelk werkt er goed bij muffins, net als bij pannenkoeken. Vervang in uw muffinrecepten eenvoudigweg de gebruikelijke melk door sojamelk in gelijke hoeveelheden. Deze zijn fantastisch en ideaal voor de herfst.
Smoothies: Smoothies gemaakt met sojamelk zijn mijn favoriet.
Koffie en thee: Om koffie of thee nog lekkerder te maken, voeg je een beetje sojamelk toe. Dit geeft mijn ochtendbeker de ideale smaakboost.
Andere plantaardige melkrecepten om te proberen:
Veel Gestelde Vragen
Is sojamelk gezond en voedzaam?
Ja! Sojamelk is rijk aan allerlei voedingsstoffen en biedt veel gezondheidsvoordelen.
Het vergelijken van sojamelk met koemelk is een van de beste eigenschappen. Volle koemelk bevat 12 g koolhydraten en suikers, naast 8 g eiwit en vet per 8 oz-drankje. Ongezoete sojamelk bevat 4 g koolhydraten, 1 g suiker, 4 g vet en 7 g eiwit. Bovendien bevat het minder calorieën (in sommige gevallen ongeveer de helft van die van volle melk) en komt het overeen met 1% melk.
Soja bevat negen noodzakelijke aminozuren, waardoor het een uitstekende bron van eiwitten en een goede bron van koolhydraten en vetten is.
Plantaardige sojamelk is van nature cholesterolvrij en arm aan verzadigd vet, waardoor het een fantastische melkkeuze is voor de gezondheid van het hart, gewichtsverlies en gewichtsbeheersing.
Sojamelk is van nature lactosevrij, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met lactose-intolerantie.
Thuis je eigen sojamelk maken is ook rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine A, B12 en kalium.
Volgens een onderzoek bevat sojamelk ook ‘isoflavonen’, dit zijn antioxidanten. Ze verminderen dus ontstekingen en kunnen mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben om het risico op verschillende ziekten te verminderen.
Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van soja-eiwit kan helpen de gevaarlijke niveaus van LDL-cholesterol in het lichaam te verlagen.
Wat is het verschil tussen sojamelk en amandelmelk?
Amandelmelk en sojamelk zijn twee verschillende soorten plantaardige melk. Ik gebruik ze allebei vaak voor verschillende doeleinden en wissel ertussen. Ik gebruik sojamelk voor koken en bakken, terwijl amandelmelk mijn favoriete toevoeging is aan thee, koffie en smoothies.
Kan ik het invriezen?
Sojamelk kan worden ingevroren om deze voor later gebruik te bewaren, maar door invriezen verandert de consistentie en smaak van de melk enigszins. Ik raad aan om te koken met bevroren sojamelk in plaats van het te drinken alsof het bevroren is geweest. Zorg ervoor dat je het in een bakje bewaart waar geen lucht doorheen komt, zodat het geen vreemde smaken krijgt als het in de vriezer ligt. In de vriezer is het 1 tot 3 maanden houdbaar.
Wat te serveren bij dit recept?
Het past uitstekend bij elk type maaltijd. Ik raad de volgende recepten aan voor een gezond ontbijt:
Is het veilig om thuis sojamelk te maken?
Ja, in de meeste gevallen is het volkomen veilig om zelfgemaakte sojamelk te produceren en te consumeren. Zorg ervoor dat je sojabonen van hoge kwaliteit krijgt, zorg ervoor dat je apparatuur schoon is en gebruik schoon water.
Soja bevat antinutriënten die onze maag moeilijk kan verteren en die in sommige gevallen giftig kunnen zijn. Daarom is het noodzakelijk om de okara en sojamelk te koken voordat je ze consumeert. Hoewel het consumeren van rauwe sojabonen tijdelijke maagproblemen kan veroorzaken, kan het ook op de lange termijn bijwerkingen veroorzaken.
Wat te doen met sojapulp (Okara)?
Ik raad ten zeerste aan om de sojapulp niet weg te gooien. In het Japans worden ze ook Okara genoemd. Okara is voornamelijk een bijproduct van de productie van tofu en sojamelk. Ze zijn voedzaam en vezelig. Ze worden gegeten en gebruikt in veel keukens in China, Korea en Japan. Ik gebruik okara om taarten, brood en brownies te maken.
Probeer het. Het is ongelooflijk lekker en supergemakkelijk.
Als u dit recept lekker vindt en op prijs stelt, aarzel dan zoals altijd niet om een reactie achter te laten om mij uw feedback te laten weten.
Als je dit artikel, Sojamelk Recept, leuk vond, en ik zou graag meer willen zien, volg mij op Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!
Ontvang ook exemplaren met korting van mijn kookboek hier.
Gelukkig sponsoren lezers en abonnees van Gezonder Stappen via advertenties op onze website veel kansarme gezinnen. Dankjewel!