Wortelen invriezen – gezondere stappen

By | November 6, 2023

Heeft u extra wortels die u niet kunt gebruiken? Leer hoe je wortels op de juiste manier invriest, zodat ze na het invriezen net zo lekker zijn als voorheen!

Of je nu overtollige wortels hebt gekocht of geoogst en manieren probeert te vinden om ze te bewaren, om welke reden dan ook, wortels kunnen later worden ingevroren en ontdooid.

Wortelen invriezen: vereisten

  • Gebruik alleen ongerepte groenten om in te vriezen: wortelen met slechte plekken zijn niet geschikt.
  • De wortels moeten vers en knapperig zijn.
  • Qua smaak zijn geblancheerde wortelen ideaal om in te vriezen.

Wortelen invriezen: voorbereiding

Wortelen kunnen met of zonder schil worden ingevroren. Als u besluit de huid erop te laten zitten, is het raadzaam deze grondig te wassen, bij voorkeur met een groenteborstel.

Omdat wortels na het ontdooien meestal iets zachter zijn dan ervoor, is de schil na ontdooien iets moeilijker te verwijderen.

Daarom kun je de wortels het beste eerst schillen. Hierdoor zijn ze sneller te gebruiken, ook na ontdooien.

De schil van wortelgroenten is essentieel als basis voor elke goede bouillon, dus je kunt de schil ook in een apart bakje invriezen om aan je bouillon toe te voegen.

Er mogen alleen vlekkeloze wortelen zonder zwarte vlekken worden gebruikt. Het is lelijk dat wortels papperig worden door het vasthouden van water en na ontdooien aanzienlijk minder smaakvol zijn.

Wortelen kunnen heel worden ingevroren, maar het duurt langer voordat ze ontdooien. Aan de andere kant kunnen wortels altijd bevroren in de pot worden gekookt en tot puree worden gemaakt.

snijd wortels

Stappen om wortels klaar te maken voor invriezen:

  • Maak de wortels schoon en schil ze zorgvuldig, of schraap ze met een mes. Knip vervolgens beide uiteinden af. Tip: Je kunt ongeschilde wortelen ook invriezen. Maar als je ze eerst pelt, bespaar je jezelf later wat werk.
  • Als je wilt, kun je de wortels in kleine plakjes snijden. Zo kun je ze direct vanuit de vriezer bereiden.
  • Blancheer de wortels voordat u ze invriest. Hierdoor worden bepaalde enzymen vernietigd, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd. Om dit te doen, plaatst u de wortels ongeveer twee tot drie minuten in kokend ongezouten water. Natuurlijk kun je rauwe of ongekookte wortelen ook invriezen, maar deze zijn minder lang houdbaar.

geblancheerde wortelen in een pan

  • Vul ondertussen een andere kom met ijswater. Leg de wortels ongeveer twee minuten in het ijswater. Hierdoor koken de wortels niet verder en blijven ze knapperig.
  • Als je de wortels hebt gesneden, leg je de stukken naast elkaar op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld op een bakplaat) en zet je ze ongeveer een uur in de vriezer. Dit voorkomt dat de stukken aan elkaar vastvriezen.
  • Het wordt vaak aanbevolen om diepvrieszakken te gebruiken als containers voor diepvriesgroenten. Om onnodig plastic afval te voorkomen raden wij echter aan dit te vermijden. In plaats daarvan kunt u hersluitbare plastic potten gebruiken. Ze zijn gemakkelijk te wassen en kunnen steeds opnieuw worden gebruikt.
  • Voor het plasticvrij invriezen kun je ook dikwandige glazen of katoenen zakjes gebruiken. Vul de potten niet te vol, anders kunnen ze barsten.

Ingevroren wortels kunnen maximaal negen maanden in de vriezer worden bewaard.

Vries rauwe of geblancheerde wortels in

Als je dit snel wilt maken, kun je rauwe wortelgroenten in een diepvrieszak doen en vervolgens in de vriezer leggen.

Door de reactie met zuurstof en water vervaagt de kleur van geschilde wortelen vaak en oogt deze na ontdooien wat minder smaakvol.

rauwe wortels invriezen in een diepvrieszak

Als je daarna doorgaat met koken, is dat geen groot probleem. Het is beter om ze vooraf te blancheren dan om ze in te vriezen.

Deze korte kookmethode heeft als voordeel dat de houdbaarheid van wortels bij vriesweer met enkele maanden wordt verlengd.

Bovendien blijft de feloranje kleur behouden zonder dat voedingsstoffen verloren gaan. Om te blancheren wordt een pot ongezouten water aan de kook gebracht.

Afhankelijk van de grootte van de wortelstukken worden ze ongeveer twee tot vier minuten gedeeltelijk gekookt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit een voorbereidend kookproces is en dat de wortels niet gaar moeten worden gekookt. Direct daarna worden de wortelstukjes in een bak gevuld met koud water en ijsblokjes gedaan.

Dit zorgt ervoor dat ze niet blijven koken en hun kleur en consistentie behouden. Koude wortelen kunnen nu in een diepvrieszak of plastic bakje gedaan worden.

Als u niet wilt dat de afzonderlijke stukken aan elkaar vastvriezen, kunt u ze afzonderlijk op een bakplaat of groot bord leggen en in de vriezer leggen om in te vriezen.

Na ongeveer één tot twee uur kunnen de wortels in een zak worden verzameld. Terwijl rauwe wortelen ongeveer drie maanden in de vriezer kunnen worden bewaard, kan de houdbaarheid van geblancheerde wortelen oplopen tot negen maanden.

Meer tips en trucs

Per ongeluk te veel wortels geraspt voor wortelsalade? Geraspte wortelen besparen ruimte en kunnen samen worden ingevroren.

Na het ontdooien verzamelen ze echter water, waardoor ze een beetje inzakken en minder fris smaken.

In dit geval zijn ze mogelijk niet meer geschikt voor een rauwe wortelsalade; maar ze lenen zich uitstekend voor verdere verwerking tot puree of soep.

Over soep gesproken: om na het ontdooien in een mum van tijd heerlijke wortelgerechten te bereiden, kan reeds gekookte wortelpuree ook worden ingevroren; als het opnieuw wordt ontdooid, kan het onmiddellijk worden verwerkt tot aardappelpuree en wortelen of wortelsoep zonder extra kooktijd.

Wortelen hoeven overigens niet per se ontdooid te worden als ze bedoeld zijn voor warme gerechten. Ze kunnen in bevroren vorm direct in de pot worden gegoten en zonder smaakverlies worden gekookt.

Conclusie: Wortelen invriezen voor een langere houdbaarheid

Wortelen kunnen zonder problemen rauw worden ingevroren of geblancheerd. Bij beide methoden moet echter worden opgemerkt dat wortelen bij het invriezen enigszins van consistentie veranderen, afhankelijk van de dikte en de bewaartijd.

Ontdooid wortelen zijn over het algemeen minder knapperig dan rauwe wortelen. Ze zijn dus niet geschikt als rauwe wortelstokjes, maar wel perfect om te laten sudderen of koken.

Meer hoe u kunt invriezen:

geblancheerde wortelen in een diepvrieszak op een houten snijplank op een witte achtergrond

Als je deze Wortelen invriezen leuk vond en meer wilt zien, doe dan mee YouTube, Instagram, Facebook & Twitter

Ontvang scherp geprijsde exemplaren van mijn kookboek hier.

Laat ook een sterbeoordeling achter 😉

Heb je aanmoediging nodig op je reis naar gezondere stappen?

Word lid van onze Facebook-groepen en deel veel heerlijke veganistische en glutenvrije recepten, gezondheidstips en meer. van onze leden. Doe mee en nodig je vrienden uit Glutenvrij en veganistisch voor beginners En Veganistische recepten met liefde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *