Veganistische Ricotta – Ik ben er dol op Veganistisch

By | November 8, 2023

Deze vegan ricotta heeft de perfecte smaak en textuur van ricotta. Het is super kaasachtig, pittig en heerlijk op pizza of op crackers.

Veganistische ricotta in een witte kom met een takje verse peterselie.

Eerlijk gezegd ben ik weggeblazen door deze veganistische ricotta.

We hebben geschaafde amandelen gebruikt om de textuur van ricotta na te bootsen en het werkt ZO goed dat het geweldig is.

Ricotta-kaas hoort een nogal korrelige textuur te hebben. En de geschaafde amandelen creëren deze textuur perfect!

Deze amandelricotta is super simpel en je kunt hem op crackers smeren, op je vegan pizza lepelen of gebruiken in een vegan lasagne.

En als je het leuk vindt om zelf veganistische kazen te maken, bekijk dan ook onze recepten voor veganistische roomkaas en veganistische kwark. En wil je een notenvrije vegan ricotta, kijk dan eens naar onze tofu-ricotta.

Wat je nodig zult hebben

Ingrediënten om veganistische ricotta te makenIngrediënten om veganistische ricotta te maken

Opmerkingen over ingrediënten en vervangingen

 • Geschaafde amandelen – deze moeten gedurende 1 uur in heet water worden geweekt. Geblancheerde amandelen zullen ook werken.
 • Kokos crème – dit moet ongezoete kokoscrème uit blik zijn. Het wordt in dezelfde afdeling van de supermarkt gevonden als kokosmelk en is gewoon een iets rijkere, romigere versie van kokosmelk. Als je geen kokosroom kunt krijgen, zal ingeblikte, volle, ongezoete kokosmelk ook werken.
 • Voedingsgist – hierdoor komt de smaak van de kaas naar voren. Voor degenen die niet bekend zijn met voedingsgist: weet dat het niet hetzelfde is als actieve gist die we gebruiken om brood te maken! Voedingsgist is een smaakstof en geeft een kaassmaak. Als je het niet kunt bemachtigen, kun je het weglaten uit het recept, maar dan verlies je een deel van de kaasachtige smaak.
 • witte azijn – dit is gewone gedistilleerde witte azijn. Het heeft echt de magische toets als het gaat om het op smaak brengen van veganistische kaasrecepten. Ik raad je dus ten zeerste aan om het te gebruiken. Appelciderazijn kan in een mum van tijd worden gebruikt, maar is qua smaak niet zo effectief.
Veganistische ricotta in een witte kom met een cracker erin gedoopt. Veganistische ricotta in een witte kom met een cracker erin gedoopt.

Hoe maak je veganistische ricottakaas?

Volledige instructies en afmetingen vindt u in de receptkaart onderaan het artikel. Dit is een samenvatting van het proces die bij de procesfoto’s hoort.

 • Doe de geschaafde amandelen in een kom, giet er kokend water uit de ketel overheen en laat ze 1 uur weken.
 • Giet ze vervolgens af en doe ze in je blenderkom met de kokosroom, edelgist, witte azijn, citroensap, zeezout en knoflookpoeder.
 • Blend tot er geen stukjes meer zijn. Het zal nog steeds korrelig zijn, maar dat geeft niet, dat is wat je wilt met ricotta.
 • Breng over naar een container en bewaar in de koelkast.
Stapsgewijs fotocollageproces voor het maken van veganistische ricottakaasStapsgewijs fotocollageproces voor het maken van veganistische ricottakaas

Recepttips

Het weken van uw geschaafde amandelen is essentieel. We hebben het geprobeerd zonder de amandelen te laten weken en het werkte nog steeds, maar het was veel moeilijker om te mixen en zelfs als het gemengd was, bleven er nog steeds stukjes over die niet goed gemengd waren. Je moet ze dus eerst laten weken.

Een mixer zorgt voor een gladde textuur die nog steeds de mooie korrel van de ricotta behoudt, en dat is precies wat je wilt. We hebben het in een keukenmachine geprobeerd, maar het lukte ons niet om het glad genoeg te krijgen.

Het mengsel maakt de textuur glad, terwijl de licht korrelige textuur van de ricotta nog steeds behouden blijft, omdat die textuur afkomstig is van de geschaafde amandelen en niet van de verwerkingsmethode.

Veganistische ricotta op een cracker. Veganistische ricotta op een cracker.

Receptvragen en antwoorden

Kan ik de edelgist weglaten?

Voedingsgist draagt ​​bij aan de smaak van de kaas, maar je kunt dit achterwege laten. Je verliest een beetje van die cheesiness, maar het zal nog steeds werken. Je kunt ter vervanging experimenteren met andere toevoegingen aan de kaassmaak, zoals een theelepel uienpoeder.

Kan ik appelazijn gebruiken in plaats van witte azijn?

Witte azijn werkt hiervoor zo goed dat als je het kunt gebruiken, je dat ook zou moeten doen. Appelciderazijn werkt in een mum van tijd, maar witte azijn is hier het beste!

Hoe lang is veganistische ricotta houdbaar?

In de koelkast blijft het maximaal een week houdbaar.

Kun je het invriezen?

Ja dat kan. Het vriest heel goed. Ontdooi het in de koelkast en gebruik het vervolgens zoals normaal.

Waarmee kan ik het serveren?

Het is heerlijk om op brood of crackers te smeren, maar het werkt ook uitstekend gekookt in gerechten. We gebruikten het in een veganistische lasagne en bakten het op een veganistische pizza en het was in beide richtingen goddelijk. Het is ook heerlijk in sommige veganistische gevulde schelpen.

Een stapel crackers met vegan ricotta erop. Een stapel crackers met vegan ricotta erop.

Meer veganistische kaasrecepten

 1. Gesneden cashewkaas
 2. Veganistische Cheddarkaas
 3. Veganistische Mozzarella Kaas
 4. Veganistische Parmezaanse Kaas
 5. Veganistische Nacho-kaas
 6. Veganistische Kaasbal
 7. Veganistische feta
 8. Veganistische camembert

Heb jij dit recept gemaakt? Laat hieronder zeker een reactie en beoordeling achter!

Veganistische ricotta op een cracker.Veganistische ricotta op een cracker.

Veganistische ricotta

Deze vegan ricotta heeft de perfecte smaak en textuur van ricotta. Het is super kaasachtig, pittig en heerlijk op pizza of op crackers.

printen
Pin
Tarief

Cursus: Aperitief, Bonenkruid, Bijgerecht

Keuken: Veganistisch

Dieet: Veganistisch

Voorbereidingstijd: tien minuten

Totale tijd: tien minuten

Porties: 8

Calorieën: 171kilocalorieën

Voorkom dat uw scherm donker wordt

Instructies

 • Doe de geschaafde amandelen in een kom, giet er kokend water uit de ketel overheen en laat ze 1 uur weken.

 • Giet ze vervolgens af en doe ze in je blenderkom met de kokosroom, edelgist, witte azijn, citroensap, zeezout en knoflookpoeder.

 • Blend tot er geen stukjes meer zijn. Het zal nog steeds korrelig zijn, maar dat geeft niet, dat is wat je wilt met ricotta.

 • Doe het in een bakje en bewaar het maximaal een week in de koelkast. Als je iets wilt invriezen, kan het ook worden ingevroren.

Opmerkingen

 1. Als je geen kokosroom uit blik hebt, kan ongezoete volle kokosmelk uit blik ook werken.
 2. Je kunt de edelgist achterwege laten, maar dan verlies je wel een deel van de kaassmaak.
 3. Gedistilleerde witte azijn werkt het beste voor de smaak, hoewel appelciderazijn in een mum van tijd zal werken.
 4. Als je dit recept in een ander recept wilt gebruiken, dan zijn dit ongeveer 1 en ⅔ kopje veganistische ricotta.
 5. De voorbereidingstijd is exclusief de weektijd voor geschaafde amandelen.
 6. Bewaar het maximaal een week in de koelkast. Het is ook vriezerbestendig.
 7. Dit recept is voor het eerst gepubliceerd in februari 2019. Het is bijgewerkt met aanvullende tips, maar het recept zelf blijft ongewijzigd.

Voeding

Deel: 1Dienen | Calorieën: 171kilocalorieën | Koolhydraten: 6G | Eiwit: 5G | Vet: 15G | Verzadigd vet: 5G | Natrium: 292mg | Vezel: 3G | Suiker: 1G

Heb jij dit recept gemaakt? Beoordeel het en laat je mening achter in de reacties hieronder, of tag @lovingitvegan op Instagram en hashtag #lovingitvegan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *