Veganistische zure room – Ik hou ervan veganistisch

By | November 7, 2023

Romige, pittige en perfecte veganistische zure room! Een ideale vervanger voor “gewone” zure room, perfect te gebruiken in recepten of overal waar zure room nodig is.

Veganistische zure room in een glazen pot op een witte plaat met schijfjes citroen en cashewnoten.

Deze veganistische zure room is alles wat je wilt dat zure room is: romig, pittig en rijk!

Het is de beste aanvulling op een gepofte aardappel.

Sterker nog, ik heb misschien wel of niet ongeveer 10 gebakken aardappelen gemaakt op dezelfde dag dat ik deze partij veganistische zure room maakte (oh, het is me gelukt!).

Het is heerlijk als topping voor Mexicaanse gerechten zoals vegan nacho’s of vegan taco’s, als dip of spread, op soepen, op een grote kom vegan chili, als saladedressing, gemengd in je vegan champignonstroganoff en natuurlijk, zoals gezegd, op je gebakken aardappelen (met bieslook, altijd met bieslook!).

Dus als je op zoek bent naar een zuivelvrij alternatief voor gewone zure room, zul je heel blij zijn, want dat ding is bijenknieën (wat bijenknieën ook mogen betekenen, maar zeker iets goeds).

Wat heb je nodig om dit recept te maken:

Foto van de ingrediënten die nodig zijn om veganistische zure room te makenFoto van de ingrediënten die nodig zijn om veganistische zure room te maken

Opmerkingen over ingrediënten

 • Rauwe cashewnoten – deze vormen de romige basis voor je zure room. Als je geen cashewnoten eet, kunnen geschaafde of geblancheerde amandelen deze vervangen.
 • appelcider azijn – het geeft de smaak. Je kunt ook gedistilleerde witte azijn gebruiken.
 • Voedingsgist – geeft een licht kaasachtige smaak, waardoor het meer op een pittige zure room lijkt. Je kunt het echter weglaten als je dat liever hebt.
Veganistische zure room in een glazen pot op een witte plaat met schijfjes citroen en cashewnoten. Veganistische zure room in een glazen pot op een witte plaat met schijfjes citroen en cashewnoten.

Hoe maak je veganistische zure room?

Volledige instructies en afmetingen vindt u in de receptkaart onderaan het artikel. Dit is een samenvatting van het proces die bij de procesfoto’s hoort.

 • Stap 1: Voeg de rauwe cashewnoten, water, citroensap, appelazijn, edelgist en zeezout toe aan de blenderkom.
Ingrediënten voor veganistische zure room in de mengkom, klaar om te mixen. Ingrediënten voor veganistische zure room in de mengkom, klaar om te mixen.
 • 2e stap: Meng tot een glad en romig mengsel.
Vers gemengde veganistische zure room in de blenderkom. Vers gemengde veganistische zure room in de blenderkom.
 • Stap 3: Gebruik overal waar zure room nodig is!
Een lepel die in een pot dompelt gevuld met veganistische zure room. Een lepel die in een pot dompelt gevuld met veganistische zure room.

Tips van de chef-kok

Cashewnoten: Je hoeft je cashewnoten niet vooraf te weken, tenzij je blender een zwak model is. Als je weet dat je blender hier misschien moeite mee heeft, dan is het voldoende om ze 15 minuten in heet water te laten weken om de cashewnoten voldoende zacht te maken en ze heel gemakkelijk te blenden. Doe de cashewnoten eenvoudigweg in een kom, giet er kokend water uit de ketel over en laat 15 minuten weken. Giet de cashewnoten vervolgens af, spoel ze af en ze zijn klaar voor gebruik.

Samenhang: De consistentie van deze veganistische zure room is behoorlijk dik zoals je kunt zien. Het heeft ook de neiging om dikker te worden in de koelkast. Als je een dunnere consistentie wilt, voeg dan gewoon wat meer water toe.

De hoeveelheid: Dit recept maakt ongeveer 1 kopje zure room. Indien nodig kun je het recept eenvoudig verdubbelen. Als u een blender met een brede basis gebruikt, moet u mogelijk het recept verdubbelen, zodat er voldoende volume is zodat de messen grip kunnen krijgen.

Een lepel dompelt in een glazen pot gevuld met veganistische zure room. Een lepel dompelt in een glazen pot gevuld met veganistische zure room.

Veelgestelde vragen over recepten

Hoe lang is het houdbaar?

In de koelkast is het in een luchtdichte verpakking ongeveer een week houdbaar.

Kun je het invriezen?

Ja, het gaat in de vriezer! Dus als je denkt dat het meer dan een week duurt om alles op te eten, vries dan een deel ervan in. Plaats het eenvoudig in een diepvriescontainer en vries het in.

Een grote klodder zure room op een gepofte aardappel. Een grote klodder zure room op een gepofte aardappel.

Meer heerlijke cashewrecepten

 1. Cashew-kaassaus
 2. Cashew crème
 3. Gesneden cashewkaas
 4. Cashewdressing
 5. Veganistische zware roomvervanger
 6. Cashew-ijs
Gepofte aardappel gegarneerd met zure room en bieslook. Gepofte aardappel gegarneerd met zure room en bieslook.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat hieronder zeker een reactie en beoordeling achter!

Veganistische zure room in een glazen pot met een lepel.Veganistische zure room in een glazen pot met een lepel.

Veganistische zure room

Romige, pittige en perfecte veganistische zure room! Een ideale vervanger voor “gewone” zure room, perfect overal te gebruiken waar zure room nodig is. Uitstekend in Mexicaanse gerechten en heerlijk op een gepofte aardappel (uiteraard met gehakte bieslook).

printen
Pin
Tarief

Cursus: Dip, saus, bijgerecht

Keuken: Veganistisch

Dieet: Veganistisch

Voorbereidingstijd: tien minuten

Totale tijd: tien minuten

Porties: 8

Calorieën: 93kilocalorieën

Voorkom dat uw scherm donker wordt

Opmerkingen

 1. Cashewnoten: Je hoeft de cashewnoten in dit recept niet vooraf te weken als je een krachtige blender hebt. Maar als u weet dat uw blender het misschien moeilijk heeft, kunt u ze 15 minuten in heet water laten weken om ze iets zachter te maken, zodat ze gemakkelijker te mengen zijn. Doe ze in een kom, giet er kokend water uit de ketel overheen en laat ze 15 minuten weken. Giet vervolgens af, spoel af en ga verder met het recept.
 2. Cashewvervanger: Als je een vervanger voor cashewnoten nodig hebt, kun je geschaafde of geblancheerde amandelen proberen. Als je geschaafde of geblancheerde amandelen gebruikt, laat ze dan eerst weken. In dit geval is een nachtje laten weken de beste optie, zodat je een zo glad mogelijke textuur krijgt.
 3. Samenhang: De consistentie van deze zure room is behoorlijk dik. Het heeft ook de neiging om dikker te worden in de koelkast. Als je een dunnere consistentie wilt, voeg dan meer water toe. Als het in de koelkast is ingedikt, voeg dan een beetje water toe en klop het op. Zorg ervoor dat je niet te veel toevoegt en het vloeibaar maakt.
 4. Hoeveelheid: Dit recept maakt ongeveer 1 kopje zure room. Indien nodig kun je het recept eenvoudig verdubbelen. Als u een blender met brede basis gebruikt, kunt u het beste het recept verdubbelen, zodat er voldoende volume is zodat de messen grip kunnen krijgen.
 5. Bewaren en invriezen: In de koelkast is het in een luchtdichte verpakking ongeveer een week houdbaar. Het kan ook worden ingevroren, dus als je denkt dat het meer dan een week duurt om alles op te eten, vries dan wat in. Plaats het eenvoudig in een diepvriescontainer en vries het in.
 6. Dit recept is voor het eerst gepubliceerd in mei 2018. Het is bijgewerkt met aanvullende tips, maar het recept zelf blijft ongewijzigd.

Voeding

Deel: 2Soeplepels | Calorieën: 93kilocalorieën | Koolhydraten: 5G | Eiwit: 3G | Vet: 7G | Verzadigd vet: 1G | Meervoudig onverzadigde vetten: 1G | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4G | Natrium: 148mg | Potassium: 129mg | Vezel: 1G | Suiker: 1G | Vitamine A: 1gebruikersinterface | Vitamine C: 1mg | Calcium: 7mg | Ijzer: 1mg

Heb jij dit recept gemaakt? Beoordeel het en laat je mening achter in de reacties hieronder, of tag @lovingitvegan op Instagram en hashtag #lovingitvegan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *